Poslovi u četiri oka vrijedni 640 miliona

Bez autora
Nov 05 2014

Putem pregovaračkog postupka bez objavljivanja javnog konkursa, koji je najmanje transparentan, u prvoj polovini ove godine u BiH je prilikom javnih nabavki zaključeno više od 2.100 ugovora čija vrijednost premašuje 640 miliona KM.Vrijednost zaključenih ugovora bez javnog konkursa čini gotovo polovina ukupne vrijednosti svih ugovora o javnim nabavkama. Pokazao je to izvještaj o zaključenim ugovorima u postupcima javnih nabavki tokom prvih šest mjeseci 2014. godine koji je objavila Agencija za javne nabavke BiH.

Poslovi u četiri oka vrijedni 640 milionaPutem pregovaračkog postupka bez objavljivanja javnog konkursa, koji je najmanje transparentan, u prvoj polovini ove godine u BiH je prilikom javnih nabavki zaključeno više od 2.100 ugovora čija vrijednost premašuje 640 miliona KM.

Vrijednost zaključenih ugovora bez javnog konkursa čini gotovo polovina ukupne vrijednosti svih ugovora o javnim nabavkama. Pokazao je to izvještaj o zaključenim ugovorima u postupcima javnih nabavki tokom prvih šest mjeseci 2014. godine koji je objavila Agencija za javne nabavke BiH. Prema tom izvještaju, ukupno je zaključeno 42.354 ugovora vrijednih 1,38 milijardi maraka, što znači da su u "četiri oka" i netransparentno zaključivani najvredniji ugovori.

Iako je pregovarački postupak bez objavljivanja obavještenja o nabavci najmanje konkurentan i transparentan postupak, zbog čega se treba koristiti samo u rijetkim slučajevima, podaci pokazuju da ugovornim organima u BiH to nije bila prepreka.

Bez objavljivanja obavještenja o nabavci zaključeno je 2.118 ugovora, ukupne vrijednosti 640,57 miliona KM, a najviše ugovora na taj način zaključeno je prilikom nabavke usluga i to 1.456. Ovaj način "sklapanja" poslova, prema podacima iz izvještaja, najomiljeniji je među ugovornim organima u FBiH.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik